Bomen rond de paardenweide

In de herfst vallen de blaadjes van de bomen. Daarnaast zijn er kastanjes, beukennootjes en eikels te vinden. Bomen rond een weide kunnen voor schaduw en beschutting tegen het weer zorgen. Maar niet alle blaadjes of vruchten zijn voor paarden onschadelijk.

 

Staan er rond de weide van jouw paard bomen? En weet je wat voor soorten dat zijn? Best veel soorten zijn giftig voor paarden en als de bast of het blad dat niet is, zijn de vruchten het soms wel. De mate van schadelijkheid verschilt. Het maakt ook veel uit of er verder genoeg te eten is in de weide. Zo zorgen de medewerkers van De Paardenkamp ervoor dat de paarden regelmatig worden omgeweid, waardoor ze altijd vers gras tot hun beschikking hebben. De paarden hebben daardoor minder neiging om bladeren of ander plantaardig materiaal te eten. In veel gevallen smaakt iets dat minder goed voor ze is ook niet lekker, dus daar beginnen ze alleen aan bij schaarste.

 

Heilzame werking?

Iets anders is het met de zaden van sommige bomen. Die zijn in enkele gevallen wel smakelijk, maar toch niet goed voor paarden. Of ze liggen verspreid tussen het gras, waardoor ze worden opgegeten. Beukennootjes zijn bijvoorbeeld in grote hoeveelheden giftig. De paardenkastanje heeft een bedrieglijke naam, want de roodbruine vrucht bevat ook giftige stoffen. Er zijn verhalen bekend dat kastanjes in het verleden juist wel aan paarden werden gegeven om hun heilzame werking. Waarschijnlijke waren dat er maar weinig per keer, waardoor het goed is afgelopen. Of het waren tamme kastanjes, die wel eetbaar zijn. Het verschil is de bolster: bij paardenkastanjes zijn die stekelig en bij de tamme veel kleiner en harig.

 

Helicopterzaadjes

Jaarlijks doen zich problemen voor met paarden die verse eikels of eikenbladen eten. Die lusten ze wel graag, maar het leidt tot koliekachtige verschijnselen en in het ergste geval bloederige diarree en nierproblemen. In een deel van het land komt de eikenprocessierups voor, die -zoals de naam al aangeeft-  in eikenbomen leeft. De haartjes kunnen ernstige allergische reacties geven bij paarden. Ook als ze in het hooi zitten van gras dat onder zo’n boom groeit.

 

Nog veel gevaarlijker zijn esdoorns, die van die helicopterzaadjes hebben. Die kunnen in één dag tot de dodelijke spierziekte atypische myopathie leiden. Ook de naaldboom taxus is extreem giftig. Er zijn verhalen bekend van boeren die hun vee dood vonden, met de restanten van een taxustak tussen hun kiezen.

 

Veel bomen die in sierhagen worden gebruikt en die groen blijven in de winter, zijn niet goed voor paarden. Hoeveel paarden er klachten hebben of zelfs overlijden door het eten van giftige boombast, bladeren of de vruchten is niet bekend. In veel gevallen begint het met koliekverschijnselen, die lang niet altijd in verband worden gebracht met deze oorzaak. Voorkomen is altijd beter. Als er nieuwe beplanting wordt aangebracht is het verstandig eerst uit te zoeken hoe het zit met de giftigheid voor paarden. Staan de bomen er al, zoek dan uit wat voor soort het is en houd je paard er eventueel bij vandaan. Het is daarnaast verstandig om te zorgen voor een kwalitatief goede weide met een gezonde bodemgesteldheid en grassoorten die geschikt zijn voor paarden, zodat ze daar alles kunnen vinden wat ze nodig hebben.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Anouschka Canters)