Oudere paarden worden stijver en strammer. Hun gewrichten en spieren gaan achteruit. Dat is op zich een volkomen natuurlijk proces. Gevolg is echter dat ze soms moeilijker kunnen opstaan als ze liggen. Hoewel een paard staand kan slapen, moet hij af en toe liggen voor een korte periode van diepe slaap. Altijd blijven staan is dus geen optie.
Als het opstaan moeizamer wordt, ziet dat er voor ons vaak akelig uit. Het paard doet meerdere, onhandige pogingen en kan daarbij ook enigszins paniekerig worden. Blijf op afstand. Houd hem in de gaten, maar grijp niet meteen in. Geef hem tijd en ruimte. In een krappe stal is het voor een paard lastiger om op te staan. Heeft hij daar een slechte ervaring mee, dan zal hij angst krijgen om te gaan liggen. Dat kan ertoe leiden dat hij zo moe wordt, dat hij staand slapend omvalt, met alle nare gevolgen van dien. Geef oudere paarden daarom een zo groot mogelijke stal met een dikke laag strooisel op de bodem als ze binnen moeten staan. Als er meerdere paarden bij elkaar in de wei staan en eentje heeft moeite met opstaan, let dan wel op of de andere paarden hem niet lastig vallen. In dat geval is apart zetten met een vriendje dat hem niet plaagt beter.
Bij De Paardenkamp worden oudere paarden die niet meer overeind kunnen komen soms wel even geholpen. Dat gebeurt alleen als een paard echt te lang ligt. Hoe lang dat is, is moeilijk aan te geven, omdat het per paard verschilt. Er wordt een halster met een lang touw eraan omgedaan en er staat iemand bij de staart. Dan is het een kwestie van stimuleren, zodat het paard genoeg adrenaline krijgt en zelf ook zijn best doet om in de benen te komen. Als hij opkrabbelt zorgen helpers voor en achter voor balans, zodat hij niet meteen weer omvalt. Want als ze iets te lang hebben gelegen, kunnen ze daarna enige tijd behoorlijk wiebelig zijn.
Wat ook wel gebeurt is dat paarden op hun andere zijde worden gerold, door ze om te trekken met touwen aan hun onderste benen. Als ze namelijk te lang op één zijde liggen, raakt de doorbloeding van de onderste benen verstoord, waardoor ze daar minder kracht in hebben. Loop na het omrollen weg en geef het paard even de tijd om bij te komen. Schrik niet als ze enige tijd zwaar ademen. Kijk of hij op deze kant wel de kracht heeft om zelf overeind te komen.
Een keertje overeind helpen is niet zo erg. Maar als het vaker voorkomt dat een paard niet in de benen komt, is het tijd voor het afscheid. Je kunt er niet dag en nacht bij zijn. Als een paard te lang ligt is dat schadelijk voor zijn ingewanden. Niet kunnen opstaan is voor een vluchtdier bijzonder stressvol. Kan hij het niet meer zelf, wees dan barmhartig en bel de dierenarts.
(Foto: Ilona van Egdom)