Met pensioen op het Paddock Paradise

Paarden zijn hele sociale dieren die in de natuur in kuddes leven. Ze leggen dagelijks tientallen kilometers af op zoek naar voedsel. Hun lichaam is ingesteld op het eten van kleine hoeveelheden, de hele dag door. Onze gedomesticeerde paarden hebben deze behoeftes ook nog steeds. Bij Stichting De Paardenkamp wordt een deel van de paarden om die reden op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden: op het Paddock Paradise.

 

Beweging

Op veel plekken in Nederland is het een uitdaging om voldoende bewegingsruimte voor paarden te creëren. Het voordeel van een Paddock Paradise is dat het in verhouding weinig ruimte inneemt, maar wel veel bewegingsruimte oplevert. Het Paddock Paradise van De Paardenkamp is met 5,5 hectare behoorlijk groot. De tracks, wandelpaden, zijn 2,2 kilometer lang. Doordat de 7 voerstations verspreid staan over deze tracks, worden de paarden gestimuleerd om van plek naar plek te lopen. Ook voor een slok water of het koelen van de benen moeten ze een stukje wandelen naar de poel. Twee grote schuilstallen zorgen voor de nodige beschutting.

 

Controle

Elke dag controleren de medewerkers de paarden. Hoe lopen ze? Hoe zien ze eruit? Eventuele wondjes of andere huidplekjes worden behandeld. De medewerkers van De Paardenkamp kennen de paarden zo goed, dat ze het direct zien als er iets aan de hand is. Elke maand worden de paarden van het Paddock Paradise gewogen. Door de groepshuisvesting is moeilijk te zien hoeveel elk paard eet. Door ze te wegen weten de medewerkers precies hoe het met de conditie van het paard gesteld is en of een paard voer tekort komt of juist meer binnen krijgt dan goed voor hem is.

 

Vitale oudjes

Een kudde van ongeveer 45 paarden loopt doorgaans op het Paddock Paradise van De Paardenkamp. Het gaat hierbij om de vitale ‘oudjes’ die nog prima voor zichzelf kunnen zorgen en voldoende voedingsstoffen uit het ruwvoer kunnen halen. Paarden die moeilijker eten of andere kwalen hebben, krijgen op de andere Paardenkamplocaties een aangepast dieet en, indien nodig, individuele zorg. Ook deze paarden komen uiteraard zoveel mogelijk in kuddeverband buiten. In het zomerseizoen gaan de meeste paarden 24/7 de weides op. Op het Paddock Paradise wonen gedurende die periode de paarden met overgewicht en gevoeligheid voor gras.

 

Ruwvoer

Het ruwvoer dat op het Paddock Paradise in de hooiruiven ligt, komt van eigen land. Op de weilanden van De Paardenkamp is een speciaal paardengrasmengsel ingezaaid. Oude paarden hebben een grotere eiwitbehoefte dan jonge dieren en daar voorziet dit gras in. Het ruwvoer wordt regelmatig geanalyseerd om zeker te weten dat de paarden voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Indien blijkt dat er een tekort is, dan wordt dit aangevuld middels een vitamine- en mineralencomplex. In de meeste gevallen blijkt het ruwvoer echter toereikend.

 

Het is prachtig om te zien hoe de paarden in kuddeverband leven en hoe ze genieten van hun natuurlijke oude dag. Hoewel in het onderhoud van het terrein best wat tijd gaat zitten, levert een Paddock Paradise ook tijd op. Geen paarden die dagelijks naar binnen en buiten moeten, geen individuele voerbeurten en boxen om uit te mesten. De Paardenkamp deelt graag haar ervaringen op dit gebied. Neem gerust contact op als u meer wilt weten over deze vorm van huisvesting.

 

Foto: Nikki de Kerf