Verschillende paardentypen

Geen paard is hetzelfde. Net als mensen verschillen paarden onderling van karakter. Zo heb je bijvoorbeeld introverte en extraverte paarden en paarden die wel of juist niet mensgericht zijn. Als je dit weet, snap je ook waarom paarden zo verschillend  kunnen reageren in dezelfde situatie. Ook kan deze kennis miscommunicatie met je paard voorkomen, omdat je beter begrijpt wat hij bedoelt en nodig heeft.

 

Introvert

Bij introverte paarden zie je niet altijd aan de buitenkant wat ze van binnen voelen. Het zijn paarden die heel koel kunnen lijken, maar stiekem toch best wel gespannen zijn. Als introverte paarden gestrest zijn, laten ze vaak nog minder gedrag zien. Ze gaan bijvoorbeeld heel langzaam lopen, staken of veranderen zelfs in een standbeeld. Mensen denken weleens dat deze paarden hen in de maling nemen, omdat ze aan de buitenkant zo relaxed lijken. Als je echter goed kijkt, zie je bij stress wel degelijk signalen. Je herkent het aan een strakke mond, wijde neusgaten, wijde ogen, niet knipperen en strakke oren.

 

Extravert

Extraverte paarden laten meestal juist veel gedrag zien. Je kunt bij deze paarden vaak makkelijker herkennen of ze stress hebben. Ze gaan dan bijvoorbeeld rennen, steigeren of proberen zich los te trekken. Deze paarden worden nogal eens ‘dominant’ genoemd, maar meestal komt het ‘dominante’ gedrag juist voort uit onzekerheid. In tegenstelling tot de introverte paarden die soms lijken te bevriezen, halen extraverte paarden juist alles uit de kast om te kunnen vluchten.

 

Mensgericht

Veel mensen zijn gek op knuffelen met hun paard. Uitgebreid poetsen, wassen of vlechten; sommige paarden kunnen uren stilstaan en genieten van deze aandacht. Er zijn echter ook paarden die op de poetsplaats staan te dribbelen en niet zo van dat getut houden. Ze willen actie! Verder zijn er nog paarden die wel rustig stil blijven staan, maar die niet echt contact lijken te maken. Ze ondergaan de borstelbeurt, maar lijken er niet perse van te genieten.

 

Match

Mensen verschillen onderling ook qua gedrag. Net als paarden kunnen mensen introvert of extravert zijn. Gericht op het uitvoeren van een taak of meer gericht of andere mensen en gezellig samenzijn. Daardoor is het ook heel verschillend welke paarden we leuk vinden. Misschien ben je zelf altijd heel erg druk en houdt je daardoor van rustige paarden, maar het kan ook zijn dat je drukke paarden juist leuk vindt omdat je jezelf daarin herkent. Houd je zelf veel tutten met een paard, dan is een mensgericht paard erg geschikt daarvoor. Er zijn geen ideale matches, want iedereen (mens en paard) heeft zijn sterke kanten en zijn valkuilen. Maar als je een beetje weet hoe jij en je paard in elkaar steken, dan maakt dat jullie samenwerking wel leuker en makkelijker!