Verveling op stal tegengaan

Van nature heeft een paard behoefte aan sociaal contact, vrije beweging en nagenoeg onbeperkt ruwvoer. Het zijn drie basisvoorwaarden om ervoor te zorgen dat hij zich prettig voelt en gezond blijft. Het valt niet altijd mee om daar het jaar rond aan te voldoen in ons dichtbevolkte land met het natte klimaat. Het is niet overal mogelijk om een paard in de winter weidegang te bieden. Een paddock met een speciale bodem kan dan uitkomst bieden, maar ook die is niet overal beschikbaar. Bij sommige pensionstallen en maneges mogen paarden in de winter enige tijd los in de rijbaan lopen of is er een stapmolen. Ideaal is het niet, maar het is beter dan hele dagen op stal. Bij De Paardenkamp komen alle paarden iedere dag op zijn minst een paar uur buiten. En dat altijd in groepsverband.

 

Met enige creativiteit kun je proberen verveling op stal tegen te gaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat van de drie welzijnsbehoeften sociaal contact erg zwaar telt. Een paard is een kuddedier en heeft soortgenoten om zich heen nodig. Hij moet ze kunnen zien, ruiken en aanraken. Een groepsstal is daarvoor ideaal. Dat werkt alleen als de ruimte groot genoeg is ten opzichte van het aantal paarden, zodat ze elkaar wel uit de weg kunnen gaan en de lagere paarden in de rangorde niet constant  worden belaagd. In sommige groepsstallen zijn daarvoor speciale schotten geplaatst, waar paarden achter kunnen gaan staan.

 

Bij De Paardenkamp staan groepen tot wel 35 paarden bijeen. Volgens beheerder IJsbrand Muller bevalt dat uitstekend. Hoe meer, hoe beter, want dan kunnen ze zelf een maatje uitzoeken. Is groepsstalling geen optie, bijvoorbeeld omdat een paard teveel individuele zorg nodig heeft, dan scheelt het als hij zijn buurman kan zien en aanraken. Stallen met aan de bovenzijde tralies aan de zijkanten voorzien hierin. Maar een luik met een rooster kan ook al een uitkomst zijn. De Paardenkamp heeft dergelijke snuffelroosters geïnstalleerd. Zorg wel dat deze op een hoogte zitten waar alle paarden goed bij kunnen. De ervaring leert dat ze graag via de roosters contact met hun buurman maken.

 

Kauwen op ruwvoer is voor een paard stressverlagend en voorkomt verveling. Hoe meer hij te kauwen heeft, hoe beter. Voorkom dat hij te dik wordt door een energie- en suikerarme variant te geven. Een plakje stro bijvoorbeeld. Leg het ruwvoer op verschillende plekken in zijn stal, zodat hij moet bewegen om erbij te kunnen. Er zijn ook speciale hooinetten met kleine gaatjes in de handel, waardoor een paard langer bezig is om het ruwvoer op te peuzelen. Zorg uiteraard wel voor onbeperkt water, want van al dat kauwen krijgt hij dorst.

 

Er zijn diverse speeltjes en speciale onbreekbare spiegels in de handel om verveling op stal tegen te gaan. Het kan enige afleiding bieden, maar het blijft een lapmiddel. Het beste is het om ervoor te zorgen dat je paard zoveel mogelijk uit zijn stal komt.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Anouschka Canters