Ouder paard kopen? Laat hem keuren

Een paard kopen is een grote beslissing, waar meestal veel geld mee is gemoeid. Laten keuren door een erkende keuringsdierenarts is daarbij een belangrijke stap. Er wordt een deskundige inschatting gemaakt van de gezondheidstoestand in relatie tot de gebruiksmogelijkheden. Ook bij het aanschaffen van een ouder paard is dit verstandig.

 

Oudere paarden kunnen bijzonder waardevol zijn als ‘schoolmeester’, om een onzekere ruiter vertrouwen terug te geven of bij de overgang van een pony naar een paard. Maar ook als ze niet meer worden bereden, kunnen paarden op leeftijd nog een nuttige rol vervullen als coachingspaard of gezelschapsmaatje. “Bij jongere paarden is een aankoopkeuring gelukkig steeds vanzelfsprekender. Maar bij aanschaf van een ouder paard wil je net zo goed weten hoe het met zijn gezondheid is, voor je zo’n grote stap neemt”, zegt paardenarts Thibault Frippiat.

 

Klinisch en röntgenologisch

Iedere aankoopkeuring begint met een klinisch onderzoek, waarbij het paard uitwendig goed wordt bekeken en afgevoeld, wordt geluisterd naar de longen en het hart, de zuiverheid van de bewegingen wordt gecontroleerd en via een buigproef wordt gecheckt hoe het is met de benen. Voor een grondiger onderzoek worden röntgenfoto’s genomen van de benen en soms ook van de hals en rug.

 

Slijtage

Bij oudere of goedkopere paarden wordt soms volstaan met alleen een klinische keuring. “Het is al een stap in de goede richting, maar ik raad altijd een uitgebreidere keuring met röntgenfoto’s aan”, zegt Frippiat. “Sommige verkopers vinden dat onzin, omdat oudere paarden er vanbinnen natuurlijk niet meer ‘als jong’ uit zien. Maar een deskundige dierenarts is prima in staat om de leeftijd van een paard en de bevindingen mee te wegen in het potentiële gebruiksdoel. Een ouder paard heeft uiteraard enige slijtage die bij de leeftijd hoort. Maar het is wel belangrijk om te weten wat er van binnen precies aan de hand is. Op basis daarvan kan een redelijke inschatting worden gemaakt of het paard geschikt is voor wat jij ermee wil. Het lijkt misschien duur, zo’n uitgebreide keuring, zeker als het paard niet veel kost. Maar als je hem eenmaal hebt en hij blijkt iets te mankeren waardoor je er niets mee kan, ben je veel duurder uit. Plus al het verdriet dat je er dan van hebt, want dan ben je al aan hem gehecht.”

 

Momentopname

Een keuring is een indicatie, maar het is wel een momentopname. “We kunnen een behoorlijk goede inschatting maken, maar we zijn geen waarzeggers met een toverbol. Hoe het paard vervolgens wordt gehouden en gebruikt, heeft veel invloed op zijn gezondheid”, waarschuwt Frippiat.

Iedere dierenarts mag paarden keuren. Maar er zijn in Nederland een aantal erkende keuringsartsen, die daar een extra opleiding voor hebben gevolgd en regelmatig worden gecontroleerd op hun deskundigheid. “Ga naar zo’n erkende keuringsdierenarts voor paarden en zorg ook dat het iemand is die jij uitkiest. Ga zelf mee naar de keuring. Niet alleen kun je dan alles meteen zien, je kunt ook overleggen met de keuringsarts of advies vragen over de aanpak van eventuele kleine probleempjes die worden ontdekt, mocht je het paard kopen.”

 

Tekst: Tessa van Daalen