Het coronavirus heeft een enorme impact op de wereld. Voor 2020 had nog bijna niemand ervan gehoord. Maar nieuw is het virus niet. In de dierenwereld kennen we al jaren coronavirussen. Bij paarden komt ECoV voor, het Equine Corona Virus. Dit is echter niet gevaarlijk voor mensen.
ECoV kan voorkomen bij veulens en soms ook bij volwassen paarden. De meesten raken geïnfecteerd, maar vertonen geen symptomen. Een aantal wordt sloom, wil niet eten en krijgt koorts. Diarree of koliekachtige klachten worden eveneens wel eens gezien. Dit paardencoronavirus is erg besmettelijk, maar alleen voor andere paarden. Niet voor mensen en ook niet voor andere dieren. Dr. Robin van den Boom van de Universiteit Utrecht: “De besmetting gaat via de mest van geïnfecteerde paarden, wat in aanraking komt met water of voedsel dat andere paarden binnenkrijgen. We denken dat paarden die het krijgen immuniteit opbouwen. Ze maken in ieder geval antistoffen aan, dat heeft onderzoek aangetoond. Maar het is niet bekend hoe lang ze immuun zijn.”
Overspringen
De oorsprong van het voor mensen zo gevaarlijke Covid 19, officieel SARS-Cov-2, is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop alsof het wel is ‘overgesprongen’ van een dier. We hebben eerder te maken gehad met SARS, dat ernstige longproblemen veroorzaakt bij mensen. Vleermuizen en civetkatten worden genoemd als bron. In het Midden Oosten komt nog steeds MERS voor, wat een verband heeft met dromedarissen. Dit zijn allemaal coronavirussen. Ze behoren tot dezelfde familie.
Voor sommige paardenmensen is vooral die laatste groep enige reden tot zorg. Dromedarissen zijn voor die regio ongeveer wat paarden hier zijn. Kan er een verandering optreden, waardoor paarden toch een rol gaan spelen bij de verspreiding? Volgens Van den Boom is de kans op een mutatie, waardoor Covid-19 ook via paarden (of ander vee) wordt verspreid, klein. “Er is geen enkele aanwijzing dat dit waarschijnlijk is. Er is echt geen reden voor paniek in de paardenwereld.” Volgens Van den Boom wordt in Utrecht niet actief gemonitord op het eventueel voorkomen van Covid 19 bij paarden. Wel is aangetoond dat katten en nertsen het menselijke coronavirus kunnen krijgen. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan om uit te zoeken of en zo ja hoe de besmetting van en naar de mens verloopt.
Geen verwantschap
Hoewel ze dus tot dezelfde virusfamilie horen, is er verder geen overeenkomst tussen het paardencoronavirus ECoV en de menselijke variant Covid 19. Voor zover bekend worden mensen niet ziek van ECov en heeft Covid 19 geen vat op paarden.
(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Heleen Schenk)