Vachtverzorging bij oudere paarden

Bij Stichting De Paardenkamp zijn de verzorgers, met name in de beginmaanden van het jaar, erg druk met de vachtverzorging van de paarden. Niet elk paard verhaart op dezelfde manier en sommigen hebben daar wat hulp bij nodig. In dit artikel lees je hoe dat wordt aangepakt.

 

Twee keer per jaar maken paarden een nieuwe vacht aan: een dikke variant voor de winter en een koeler exemplaar voor de zomermaanden. Het verharingsproces wordt aangestuurd door de hypofyse in de hersenen. Dit gebeurt onder invloed van daglicht. Zodra de dagen langer worden, gaat de hypofyse hormonen aanmaken, waardoor de rui start. De overgang van winter- naar zomervacht kost een paard vaak veel energie. Bij oudere paarden duurt dit proces meestal langer dan bij jongere dieren.

 

Poetsbeurt

Om het paard te helpen wat sneller door zijn vacht te komen, kan je hem regelmatig een goede poetsbeurt geven. ‘Een vacht die goed kan ademen, is hartstikke belangrijk, niet alleen voor oude paarden,’ vertelt Gabriëlle, dierverzorger bij Stichting De Paardenkamp. ‘Je voorkomt namelijk allerlei huidaandoeningen, zoals rainrot. Door goed te borstelen zet je de vacht open en kun je direct controleren of het paard ergens een wondje of een pijnlijke plek heeft. Én je helpt hem van zijn overtollige haren af.’ Teveel borstelen is echter niet goed, omdat je dan de natuurlijke vetlaag van de huid verstoort. Op De Paardenkamp worden de paarden regelmatig gepoetst, maar niet dagelijks.

 

Hulp bij verharen

Sommige paarden verharen niet in één keer. Op De Paardenkamp staan bijvoorbeeld ook paarden die in etappes hun haren kwijt raken, eerst de lange haren en later pas de korte, terwijl andere paarden in één keer alle haren loslaten. Als een paard moeilijk verhaart, kan je hem daarbij helpen. Voor het losmaken van de haren worden op De Paardenkamp verschillende soorten borstels gebruikt.  Zo zijn staartenborstels erg geschikt en borstels met stalen tanden, waar de haren makkelijk in blijven zitten. Ook met een zweetmes of een botte (!) zaag kan je je paard goed helpen om door zijn vacht heen te komen. Je kunt eventueel ook een scheutje lijnzaadolie door het voer mengen. Dit ondersteunt het verharingsproces.

 

PPID

Op De Paardenkamp wonen enkele paarden met de ouderdomsziekte PPID. Daardoor hebben zij een dikke, soms krullende, vacht. Gabriëlle: “Deze paarden krijgen het extra snel warm en daarom scheren we hen regelmatig. Er zijn paarden waarbij we het hele lichaam scheren, omdat ze amper nog zelf verharen. Die scheren we 2-3 keer per jaar. Bij andere bewoners is het voldoende om alleen de buik, oksels en/of hals te scheren.” De bewoners van De Paardenkamp dragen vrijwel nooit  een deken. Scheerbeurten worden vroeg in het najaar gepland, zodat de paarden alweer een goede vacht hebben als de winter aanbreekt.

 

(Foto: Nikki de Kerf)