Met meer dan 120 paarden van 20 jaar en ouder is ‘Wanneer is het genoeg?’ een regelmatig terugkerende vraag bij Stichting De Paardenkamp. De medewerkers kennen de paarden goed en merken het snel op wanneer een paard fysieke of mentale veranderingen vertoont. Vervolgens wordt bekeken of het probleem van tijdelijke aard is, behandeld kan worden en of het een langdurige, negatieve impact heeft op het welzijn van het paard. Soms wordt dan de conclusie getrokken dat het genoeg is geweest.
Kwaliteit van leven
Bij De Paardenkamp staat kwaliteit van leven altijd voorop. Zodra dat niet meer gegarandeerd kan worden, is euthanasie de meest diervriendelijke optie. Maar wat is kwaliteit van leven? Dat is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Het is in ieder geval van belang dat een paard pijnvrij kan leven en zijn natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kan uiten. Per paard wordt een zorgvuldige afweging gemaakt.
Pijn
Pijn is niet altijd makkelijk op te sporen. Als prooidier zijnde laat een paard niet snel merken dat hij pijn heeft, want voor een roofdier vormt hij dan een makkelijke prooi. Toch zijn er wel bepaalde signalen die duiden op pijn. Zo is veel af te lezen aan het gezicht van een paard. Is hij ontspannen of staat hij met strakke mond en wijde neusgaten? Hoe staan zijn ogen en oren? Leer de zogenaamde ‘Equine Pain Face’, het ‘pijngezicht van paarden’, herkennen. De gratis Equine Pain and Welfare App (EPWA) kan hierbij helpen.
Gedrag
Naast een pijngezicht kan je ook veranderingen opmerken in het gedrag van je paard. Zo kan hij bijvoorbeeld een verminderde eetlust hebben, lusteloos of narrig zijn en/of veel alleen staan. Allemaal tekenen dat hij niet zo lekker in zijn vel zit. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat het einde nabij is, maar het is wel van belang dit goed in de gaten te houden en eventueel een dierenarts in te schakelen.
Beslissing
De beheerder van De Paardenkamp hakt uiteindelijk de knoop door of een paard ingeslapen wordt of niet. Hij baseert zich daarbij op informatie van de medewerkers en het advies van de dierenarts. In sommige gevallen wordt eerst gekeken of de situatie van het paard door middel van bijvoorbeeld medicatie, aangepast management of speciaal beslag verbetert. Ook wordt een paard soms tijdelijk op pijnstillers gezet. Verbetert de situatie niet of kan het paard niet meer van de pijnstilling af? Dan wordt gekozen voor euthanasie. In acute gevallen, bijvoorbeeld een gebroken been, wordt een paard zo snel mogelijk uit zijn lijden verlost.
Afscheid
De oud-eigenaren van een paard worden, indien mogelijk, tijdig op de hoogte gebracht van het aankomende overlijden van hun dier. Ze kunnen ervoor kiezen om tijdens de euthanasie aanwezig te zijn. Als het paard lijdt, wordt hij echter zo snel mogelijk ingeslapen en wordt de oud-eigenaar pas later geïnformeerd. Het welzijn van het paard gaat altijd voor.
Foto: Anouschka Canters