Bij De Paardenkamp komt regelmatig de vraag binnen wanneer je een paard met pensioen moet sturen. Beheerder IJsbrand Muller vindt het lastig om daar één antwoord op te geven.
Lang niet alle paarden van 20 jaar of ouder zijn af. Vaak kunnen ze nog prima mee in de dressuur of bij buitenritten. Toch kunnen er ook dan verschillende redenen zijn om een paard met pensioen te sturen. Bij oudere paarden wordt de voeding steeds belangrijker. Het gebit wordt slechter en de darmen nemen minder goed belangrijke stoffen op. Niet alle pensionstallen zijn zo flexibel dat ze daarop kunnen inspelen. IJsbrand: “Je moet voor zulke paarden echt goed ruwvoer hebben, dat rijk is aan eiwit en arm aan suiker. Dat zie je niet aan de kleur of het vochtgehalte. Daar is echt een analyse voor nodig. Die ontbreekt vaak. Daar komt nog bij dat als het gebit minder wordt er gehakseld gras nodig is. Sommige mensen besluiten in zo’n geval hun paard met pensioen te sturen voordat hij aftakelt.” Als een paard met andere paarden van jongere leeftijden in de wei loopt kan het gebeuren dat hij, naarmate hij ouder wordt, door dominantere soortgenoten wordt weggejaagd. Dat gaat soms best hardhandig. Het hangt van de ruimte af of dit een probleem wordt.
De keuze om een paard in die gevallen naar De Paardenkamp te laten gaan, vindt IJsbrand een compliment. “De eigenaren gunnen hem nog een paar fijne jaren. Zeker nu wij ons prachtige Paddock Paradise hebben, kunnen die paarden daar een heerlijke tijd hebben. De paarden die meer aandacht nodig hebben worden bij ons zorgvuldig individueel verzorgd.”
Niet laten wegkwijnen
Het komt ook voor dat een paard op leeftijd iets mankeert waardoor hij niet meer geschikt is om te doen waar je hem voor had. Het is in dat geval belangrijk dat hij geen pijn lijdt in zijn dagelijks leven. Is dat wel het geval, dan is het beter om dat paard verder lijden te besparen. Je kunt bij twijfel zoiets het beste overleggen met je dierenarts. IJsbrand: “Als je een paard hebt om mee te rijden en dat kan niet meer, dan heb je nog steeds de maandelijkse lasten voor zijn verzorging. Niet iedereen wil dat. Dat is niet iets om op neer te kijken. Het is voor het paard beter om naar een geschikte plek te gaan met aangepaste verzorging, veel vrije beweging om hem soepel te houden en vooral veel andere paarden om samen mee te zijn. Liever dat, dan hem ergens laten wegkwijnen.”
Op de wachtlijst
Om voor De Paardenkamp in aanmerking te komen moet een paard minimaal 20 jaar oud zijn. Als eigenaar wordt van je verwacht dat je donateur bent en je paard op de wachtlijst hebt geplaatst. Als er teveel paarden op de wachtlijst staan, gaat de inschrijving dicht. Op dit moment is de wachtlijst al een tijd gesloten. Donateurs krijgen melding wanneer er weer paarden kunnen worden aangemeld.
Als je aan de beurt bent, krijg je bericht. Je moet dan wel officieel afstand doen van je paard. Dat is omdat de deskundige medewerkers van De Paardenkamp handelsvrijheid moeten hebben om te beslissen wanneer een paard aan het einde van zijn krachten is. Daar wordt uiteraard zeer integer mee omgegaan.
Als je aan de beurt bent, maar je bent er nog niet aan toe om afstand te doen van je paard, dan is er niets aan de hand. IJsbrand: “Het is niet zo dat dan je kans is verkeken en je weer onderaan de lijst komt. Je mag dan gewoon bellen als je wel zo ver bent. We dwingen niets af.”
Praat erover
Als je twijfelt over het met pensioen sturen van je paard, kan het helpen daar met anderen over te praten. Je dierenarts is de meest aangewezen persoon om de gezondheidstoestand mee te bespreken. Maar je kunt ook altijd terecht bij de medewerkers van De Paardenkamp.
(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Harry Kleine)