Water: onmisbaar voor je paard

Water is onmisbaar voor je paard. Een paard bestaat voor maar liefst 65 procent uit water. Via de urine en door te zweten verdwijnt een deel daarvan uit het lichaam. Dat moet uiteraard worden aangevuld. Een paard drinkt per dag wel zo’n 20 liter. Bij inspanning of warm weer kan dat oplopen tot wel 50 liter!

 

Een paard moet altijd de beschikking hebben over onbeperkt schoon drinkwater. Bij gebrek aan water wordt hij sloom. Als je de huid vastpakt met je vingers, veert die niet meer meteen terug, maar blijft hij staan. De ogen worden dof en gaan dieper liggen. Vaak gaan paarden met dorst aan van alles likken. Maar je moet natuurlijk zorgen dat het nooit zo ver komt. Een paard geen water geven is een ernstige vorm van dierenmishandeling.

 

Kraanwater
Het schoonste water komt uit de kraan. Maar als je dat lange tijd in een grote tobbe in de zon laat staan, kan dat toch tot problemen leiden. Maak deze minstens één keer per week goed schoon. Anders kan er van alles in gaan groeien, zoals giftige algen of bacteriën. Salmonella is bijvoorbeeld een beruchte aandoening die ernstige diarree kan veroorzaken.

 

Een automatische drinkbak in de weide en op stal lijkt misschien het handigst, maar ook dat betekent niet dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Controleer dagelijks of alles nog goed werkt. Er zijn gevallen bekend waarbij paarden onbegrijpelijke ziekteverschijnselen vertoonden, die na onderzoek konden worden toegeschreven aan ernstig watergebrek door een kapotte drinkbak. Het is ook belangrijk dat de leiding er naartoe diep genoeg ligt, zodat het water niet te warm wordt in de zomer. Want ook dan kunnen schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen.

 

Bij De Paardenkamp hebben alle paarden de beschikking over schoon drinkwater via automatische drinkbakken. Beheerder IJsbrand Muller: “ We controleren elke dag of ze het doen en of ze schoon zijn”

 

Slootwater
Op sommige afgelegen plekken is water uit de kraan geen optie. Als er wel een sloot is, wordt daar soms drinkwater uit geschept of gepompt. Vaak is dat geen probleem. Vooral als het stromend water betreft, kan het meestal geen kwaad. Je kunt aan de kleur of de helderheid van het water echter niet afleiden hoe schoon het is. Er zijn tal van bacteriën, gifstoffen of zware metalen die niet zichtbaar zijn. En vaak kun je ze ook niet ruiken. Aan de andere kant staat een paard dichter bij de natuur dan wij. Als hij water weigert, kan je er vanuit gaan dat er iets mis mee is. Alleen als hij heel erg dorst heeft, zal hij er dan van drinken, met alle gevaren van dien.

 

Soms bevat slootwater veel kroos of is het groen-, blauwachtig of rood van kleur. Dat kan wijzen op algen of ijzer. Vooral dat laatste is in grote hoeveelheden schadelijk voor paarden. Als je zekerheid wilt of je paard het slootwater veilig kan drinken, kun je een potje laten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Maar besef je wel dat dat een momentopname is. Doordat het weer verandert, er mest in valt of er bijvoorbeeld een overstort van een riool op uitkomt, kan de waterkwaliteit in een sloot binnen een paar uur van goed naar ondrinkbaar gaan. Dode beesten in een sloot, zoals vogels of vissen, kunnen er in een warme periode voor zorgen dat de dodelijke ziekte botulisme ontstaat.

 

Regenwater
Regenwater lijkt misschien het meest natuurlijke en er zijn paarden die liever uit een plas in de wei drinken dan uit een bak met kraanwater. Maar stilstaand water in een regenton kan net zo’n risico zijn als een niet schoongemaakte waterton, als de doorstroming niet hoog is. Er komen vaak insecten (muggen!) op af, die zich erin voortplanten.

 

Goudvissen in de waterbak
Een oud huismiddeltje dat goed werkt: heb je een grote waterbak, laat er een paar goudvissen in los. Die eten algen en voedselrestjes op. Er ontstaat een mini ecosysteem, waardoor het water schoon blijft voor je paard. Zorg ervoor dat de bak altijd vol is. Kijk wel elke dag of de vissen nog leven. Zo niet, dan kan er iets mis zijn met het water. En een dode vis heeft sowieso een negatief effect op de waterkwaliteit.

 

Tips:

-Zorg dat je paard altijd de beschikking heeft over schoon en vers drinkwater.

-Ook al heb je automatische drinkbakken: controleer ze dagelijks en maak ze minstens één keer per week schoon.

-Gebruik je (grote) watertonnen, gooi ze regelmatig leeg en ververs het water.

-Ben je aangewezen op slootwater, controleer dagelijks of er geen dode vogels of vissen in drijven. Zo ja, stop onmiddellijk met het geven van dit water en gebruik jerrycans kraanwater.

-Water dat stinkt? Niet geven.

-Vertrouw je het slootwater niet? Laat meerdere monsters genomen op verschillende tijdstippen controleren.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Heleen Schenk)