Wel of geen hoefijzers bij paarden?

Wel of geen hoefijzers bij paarden? Bij De Paardenkamp staan vrijwel alle paarden zonder hoefijzers. Alleen als er medische redenen voor zijn, wordt bekeken of ijzers verlichting kunnen bieden. Iedere twee weken komt de hoefsmid langs om de hoeven van de paarden te inspecteren en zo nodig te bekappen.

 

Of een paard hoefijzers nodig heeft, hangt van verschillende omstandigheden af. Het maakt uit wat je met hem doet, hoe vaak en of hij afwijkingen heeft aan hoeven of benen. Hoefijzers worden al eeuwenlang toegepast om paardenvoeten te beschermen tegen overmatige slijtage. Hoewel er soms nieuwe uitvindingen worden gedaan of andere materialen worden gebruikt zoals kunststof, is er tot op de dag van vandaag nog geen vervanging gevonden die qua kwaliteit en prijs vergelijkbaar is met het metalen hoefijzer.

 

In de meeste gevallen worden de ijzers met speciale hoefnagels in de wand gespijkerd. Dat doet geen pijn, het is het gevoelloze gedeelte, vergelijkbaar met je nagel. Er bestaan ook ijzers die onder de hoef worden geplakt. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien fijner, maar ze blijven niet altijd even goed zitten en het materiaal waarvan de lijm is gemaakt heeft soms effect op de kwaliteit van het hoorn van de hoef.

 

Niet ieder paard heeft ijzers nodig. Heeft hij goede hoeven die niet harder slijten dan ze aangroeien, dan kan hij uitstekend zonder. Het is ook mogelijk om hoeven te beschermen met speciale hoefschoenen. Rijd je echter veel, ook op de weg of doe je mee aan wedstrijden op gras, waarbij je wilt voorkomen dat je paard uitglijdt, dan zijn ijzers en de mogelijkheid om je paard ‘op scherp’ te zetten een verstandige oplossing. Zorg wel dat je een erkende hoefsmid in de arm neemt. Hoefsmid is een vrij beroep, dus iedereen mag zich zo noemen. Maar het is wel belangrijk om de voeten van je paard alleen toe te vertrouwen aan iemand met een gedegen opleiding, die weet wat hij of zij doet.

 

Omdat de paarden van De Paardenkamp met pensioen zijn en niet meer hoeven te werken, zijn ijzers bijna nooit nodig. Soms lopen er wel paarden met ijzers rond, deze zijn dan om medische redenen nodig. In deze gevallen worden vaak zooltjes met een dempende kitlaag gebruikt, om de paarden zo comfortabel te kunnen laten lopen.

 

Of je nou hoefijzers onder je paard laat zetten of niet, het is belangrijk om minstens iedere zes tot acht weken de hoefsmid te laten komen, voor een optimale hoefgezondheid. Die controleert of de hoeven in orde zijn, werkt het model bij en kan ingrijpen voordat een klein probleempje uitgroeit tot een aandoening waardoor je paard kreupel raakt. Uiteraard speelt een goede ondergrond en gezonde voeding mee, maar onderschat het werk van de hoefsmid niet. Het gezegde luidt niet voor niets: ’no feet, no horse’ (= geen voeten, geen paard).

 

Als je twijfelt of jouw paard wel of geen ijzers nodig heeft, overleg met een erkende hoefsmid of met je dierenarts.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Anouschka Canters)