Een paard eet van nature het grootste deel van een etmaal van de grond. “Die houding is zijn hele lichaam op ingesteld”, zegt fysiotherapeute Gisella Bartels. Een hoog opgehangen hooinet of -ruif is om meerdere redenen niet zo goed voor een paard.
“Als een paard eet met het hoofd naar beneden, komt daardoor automatisch de rug iets omhoog. Dat heeft te maken met de ligamenten die in de hals en over de rug lopen. Dat is een systeem van stugge, maar toch iets elastische banden, die samen met de dikke buikwand de vrij zware ingewanden van een paard dragen. Voor een paard is eten met het hoofd naar beneden een prettige houding”, legt Gisella uit. Ze geeft aan dat paarden in de natuur uiteraard niet alleen maar met hun hoofd aan de grond staan. “Ze komen heus soms even omhoog, maar meestal niet boven schofthoogte. Ze pakken af en toe wel eens wat hoger takken of blaadjes van bomen of struiken, maar dat duurt nooit lang.”
Slowfeeders
Als ruwvoer wordt aangeboden op de grond, bestaat de kans dat een paard het niet allemaal netjes opeet, maar er deels doorheen loopt. Of hij eet met de sprietjes zand mee van de ondergrond, ook niet wenselijk. Daarnaast willen we graag dat ze er de hele dag mee doen en niet te dik worden, dus wordt het vaak aangeboden via slowfeeders die wat hoger worden opgehangen, om te voorkomen dat een paard er met zijn benen in blijft hangen. Hooi wordt ook wel in een net of via een ruif gegeven. Gisella: “Zolang het op borsthoogte hangt gaat het nog wel, maar hoger niet. Dan loop je de kans dat er stof en andere kleine stukjes in de ogen en luchtwegen komen en de boven- en onderkaak malen in die houding niet optimaal over elkaar, dus voor het gebit is het ook niet goed. Helemaal als het zo’n net is met van die kleine gaten, waar een paard flink aan moet trekken, dan is dat in die hoge houding niet goed voor de hals en rug.”
Niet trekken
Gisella geeft de voorkeur aan slowfeeders die laag staan en waar een paard niet in kan blijven haken. “Er zijn tegenwoordig van die mechanische feeders die op verschillende momenten zorgen dat ze een portie krijgen, zodat ze dag en nacht door wat te kauwen hebben. Dat kan een goede oplossing zijn als je maar één keer per dag tijd hebt om naar je paard te gaan. Voor oudere paarden met beenproblemen, artrose of halsklachten kan het prettig zijn als ruwvoer iets hoger dan de grond wordt aangeboden, zodat ze niet te ver hoeven te reiken. Deze dieren moeten zeker niet hard hoeven trekken om het los te peuteren. Zorg dat ze alle rust krijgen om te eten en biedt ze ruwvoer aan wat ze goed weg kunnen krijgen.”
Slijtage
Bij De Paardenkamp zijn verschillende vormen van huisvesting, aangepast op de behoeften van de paarden. In het Paddock Paradise staan de paarden in een grote groep bij elkaar en wordt onbeperkt ruwvoer aangeboden in voerstations die iets boven de grond staan. Beheerder IJsbrand Muller: “We hadden daar eerst netten overheen met kleine mazen, à la een slowfeeder, maar dat beviel niet. Wij willen dat onze paarden goed kunnen eten, zodat ze op gewicht blijven, dus ze moeten het ruwvoer makkelijk kunnen pakken. Daarnaast waarschuwde onze paardentandarts dat de tanden teveel afsleten van dat gepluk aan zo’n net. Dus nu hebben we grove mazen, zodat het ruwvoer niet wegwaait, maar ze er toch makkelijk grote happen van kunnen eten.”
De paarden die meer individuele zorg nodig hebben gaan ’s avonds in een eigen stal, waar het ruwvoer op de grond achter een schot wordt aangeboden, zodat ze er niet doorheen lopen. De andere voeding, zoals bietenpulp, wordt ongeveer op kniehoogte aangeboden, zodat ze daar eenvoudig bij kunnen.
Met ruim 60 jaar ervaring in het verzorgen van oudere paarden delen wij graag onze kennis. Dit kennisartikel word je gratis aangeboden door Stichting De Paardenkamp. Dankzij de steun van giften en donateurs kunnen wij deze waardevolle informatie blijven delen. Help je mee om ons werk te ondersteunen? Ga naar www.paardenkamp.nl
Tekst: Tessa van Daalen