Sarcoïden en melanomen bij paarden

Sommige oudere paarden krijgen bultjes of wratachtige plekken. Het gaat vaak om sarcoïden of melanomen. Als ze niet in de weg zitten is het meestal beter om ze gewoon te laten zitten.

 

Sarcoïden en melanomen zijn allebei soorten huidtumoren. Ze komen in verschillende vormen voor. Soms lijkt het gewoon een bobbelige kale plek, maar ze kunnen ook dikker of wratachtig zijn. Melanomen worden gevormd door pigmentcellen die teveel delen. Ze zijn vaak donker van kleur en variëren qua formaat van een erwt tot een flinke tomaat. Beide huidaandoeningen zijn meestal te zien op dunbehaarde plekken, zoals bij het hoofd, de elleboog, de geslachtsdelen of onder de staart. Ze zijn niet besmettelijk. Melanomen worden vooral gezien bij schimmels. Een ander opvallend verschijnsel is dat ze vaak (maar niet altijd) pas opkomen op oudere leeftijd. Sarcoïden doen zich op alle leeftijden voor.

 

Kwaadaardig?

Wat de oorzaak is voor dergelijke huidaangroeisels is niet bekend. Bij sarcoïden wordt gedacht aan erfelijke aanleg. Maar er is ook een virus, het Bovine Papilloma Virus, dat ermee in verband wordt gebracht.

 

Hoewel melanomen bij mensen vaak kwaadaardig zijn, zijn ze dat bij paarden bijna nooit. Ook sarcoïden zijn meestal goedaardig. Als nog met een paard wordt gereden zitten ze soms op een vervelende plek, waardoor ze openschuren. In dat geval worden ze vaak weggehaald, maar meestal komen ze dan na verloop van tijd weer terug. Sarcoïden worden ook wel eens verwijderd door ze net als wratten te bevriezen. Er zijn tevens behandelingen mogelijk met lokale chemotherapie, immuuntherapie of laser. Maar dat is een vergaande en specialistische aanpak, waarvoor begeleiding door een dierenarts met ervaring op dit gebied wenselijk is.

 

In een enkel geval is sprake van kwaadaardige tumorgroei, waarbij er steeds meer opduiken. Melanomen kunnen zich ook inwendig voordoen en daar problemen veroorzaken.

 

Om te onderzoeken waarmee je te maken hebt bij huidaandoeningen, is een biopt een methode. Daarbij wordt een stukje weefsel met een holle naald verwijderd en onderzocht in een laboratorium. Bij sarcoïden wordt dat door deskundigen afgeraden, omdat die door beschadiging vaak verergeren. Wat wel kan is dat de hele plek wordt weggehaald. Bij melanomen is het mogelijk om er een punctie van te nemen. Als daar donkere vloeistof uit komt, is het met zekerheid een melanoom.

 

Niet peuteren

Bij De Paardenkamp is weinig ervaring met deze huidtumoren. Beheerder IJsbrand Muller herinnert zich het paard Jeroen, dat onder zijn staart meerdere melanomen had. Omdat ze hem niet in de weg leken te zitten en hij er geen last van had, werd daar niets aan gedaan.

 

Heeft jouw paard huidafwijkingen, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Zeker als deze plekken plotseling opkomen. Ga nooit zomaar wat smeren en peuter er niet aan. Het is belangrijk om uit te zoeken wat er aan de hand is, zodat zo nodig een passende behandeling kan worden ingesteld.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Heleen Schenk)