Kwaliteit van leven staat voorop bij De Paardenkamp. Een paard moet een ‘paardwaardig’ bestaan kunnen leiden. Zodra dat niet meer het geval is -en dat is ter beoordeling van de vaste verzorgers in samenspraak met de dierenarts- dan is het tijd voor een waardig einde. Het komt natuurlijk ook voor dat een paard uit zichzelf overlijdt of ineens ernstig ziek wordt, waardoor het uit zijn lijden moet worden verlost. De paarden van De Paardenkamp gaan nooit naar de slacht. Wat er na het overlijden met het lichaam gebeurt, hangt af van de wensen van de oud-eigenaar.
Begraven mag niet
In Nederland is het niet toegestaan om een paard te begraven. Dat heeft te maken met mogelijke ziektekiemen die dan in de grond terecht komen. Er blijven twee opties over als een paard wordt ingeslapen: een dierencrematorium of een destructiebedrijf. De middelen die zijn toegediend voor de euthanasie, maken dat het paard niet meer geschikt is voor consumptie. De kosten voor beide opties lopen uiteen.
Overlijden bij De Paardenkamp
Wie zijn paard verhuist naar De Paardenkamp, doet officieel afstand van het eigendom. Dat is omdat de beheerders alle dagen met de paarden omgaan en daardoor beter in staat zijn signalen op te pikken, als de gezondheid terugloopt. De beslissing of een paard aan het einde van zijn krachten is, wordt niet zomaar genomen. Als een paard het einde nadert of overlijdt, wordt -voor zover mogelijk- contact gezocht met de oud-eigenaar. Die mag afscheid komen nemen. Het lichaam gaat daarna naar de destructie, tenzij de oud-eigenaar bereid is de extra kosten voor een andere vorm van afvoer te betalen.
Afvoer
Rendac is het bedrijf dat in Nederland paarden afvoert voor destructie. Na een melding komt er de volgende dag een vrachtwagen om het lichaam, dat afgedekt aan de weg moet worden gelegd, op te halen. Dat weghalen gebeurt met een kraan. Hoe voorzichtig ook, het is een heftig gezicht en misschien verstandiger om er niet naar te kijken als het jouw paard betreft.
Wie dit een naar idee vindt, kan er ook voor kiezen om de individuele ophaalservice van Rendac in te schakelen. Dan wordt het lichaam op het erf met een speciale paardentrailer opgehaald. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Op de website www.Rendac.nl is hier meer informatie over te vinden.
Crematie
Het is ook mogelijk om een overleden paard te laten cremeren. Het paard wordt dan individueel opgehaald. Er zijn meerdere bedrijven in dit land die deze service aanbieden en er zijn veel verschillende opties voor de as, bijvoorbeeld verstrooiing, een urn of verwerking in een object of sieraad. De crematoria hebben eigen vervoermiddelen om een lichaam op te halen. Bij De Paardenkamp worden de oudere bewoners niet meer vervoerd, maar als het je eigen paard betreft, kan je ervoor kiezen hem bij het crematorium te laten inslapen in een speciale ruimte. Er zijn daar dierenartsen beschikbaar, maar je mag ook je eigen dierenarts meenemen.
Bereid je voor
Voor welke optie je ook kiest, het is ingrijpend om een paard te verliezen. Lees hier meer over: https://paardenkamp.nl/kennisbank/rouwverwerking-door-mens-en-paard/
Het is verstandig je goed voor te bereiden op het overlijden van je paard. Het blijft altijd lastig, maar het is vaak beter te verwerken als je goed weet wat er gebeurt. Kijk op: https://paardenkamp.nl/kennisbank/wanneer-is-het-genoeg/
Vind je het moeilijk, dan helpt het om erover te praten. Met vragen kun je altijd terecht bij de verzorgers van De Paardenkamp.
Paspoort
Wat verder nog belangrijk is, is dat je het paspoort van je overleden paard terugstuurt naar de instantie die het heeft uitgegeven. Wil je het als aandenken houden, dan kun je dat aangeven en krijg je het na de administratieve verwerking terug, met een vermelding dat het paard niet meer leeft.
De stalhouder moet een paard tevens binnen zeven dagen na overlijden afmelden via www.RVO.nl.
Tekst: Tessa van Daalen