Vaccinatie voor oudere paarden

De meeste paarden in Nederland worden minimaal jaarlijks gevaccineerd tegen influenza en tetanus. Voor sportpaarden die aan wedstrijden meedoen is dit verplicht. Ook de paarden van De Paardenkamp krijgen jaarlijks een enting. Voor oudere paarden is deze vaccinatie nog belangrijker dan voor hun jongere soortgenoten.

 

Influenza is een hardnekkig en zeer besmettelijk virus dat de luchtwegen aantast. Paarden kunnen er ontzettend ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Zeker als hun weerstand minder is, iets dat bij oudere paarden het geval kan zijn. Omdat bijna alle paarden in ons land zijn ingeënt tegen deze aandoening, is de ziekte nagenoeg uitgebannen. Het is belangrijk om op deze manier de virusdruk laag te houden.

 

Er zijn mensen die uit principe tegen vaccinatie zijn en daarom hun paarden niet willen laten inenten. Hoewel de afweer wel enige tijd in stand blijft als ze ooit zijn ingeënt, ontstaat hierdoor toch een risico dat influenza een keer weer oplaait. Bovendien mag je met dergelijke paarden niet aan wedstrijden meedoen en zijn ze ook niet welkom bij sommige stallen en maneges.

 

Dodelijk verloop

 

Na een influenza-basisvaccinatie van twee entingen met een tussentijd van een maand en nog eentje binnen vijf maanden is een goede immuniteit opgebouwd, die wordt onderhouden met een jaarlijkse herhaling. Nieuwe paarden die bij De Paardenkamp binnenkomen moeten een basisenting hebben gehad en minder dan een half jaar ervoor een laatste vaccinatie. Daarnaast stellen we een vaccinatie tegen rhinopneumonie verplicht.

 

De inenting gebeurt vaak met een combinatiemiddel dat ook tegen tetanus werkt. ‘Klem’ is een benaming die ook wel voor deze ziekte wordt gebruikt, omdat paarden die het hebben helemaal vastslaan en onder andere hun kaken niet meer kunnen bewegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die overal voorkomt en via een wondje in het lichaam kan dringen. Tetanus heeft voor een paard een bijzonder akelig verloop en is meestal dodelijk. Deze vaccinatie is niet verplicht, maar het is wel verstandig om het minstens eens per twee jaar te laten doen.

 

Droesuitbraak

Er zijn nog meer vaccinaties mogelijk, bijvoorbeeld tegen droes of het West Nijl virus.  Beheerder IJsbrand Muller: “We hebben hier gelukkig nog nooit een droesuitbraak gehad. Het voordeel van oudere paarden is dat ze er in jongere jaren allemaal al eens mee in aanraking zijn gekomen en dus afweer hebben. De kans dat wij er eentje binnen krijgen die drager is, is klein, want dat komt er meestal al op jongere leeftijd uit.” Om te voorkomen dat het West Nijl virus huishoudt op De Paardenkamp, zijn alle paarden hier tegen geënt.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Nikki de Kerf)