Wat zit er in je ruwvoer…?

Iedere paardenhouder is er wel van doordrongen dat vrijwel 99 procent van het rantsoen van een paard hoort te bestaan uit ruwvoer. Daar is zijn spijsvertering namelijk op ingesteld. Hoe gek is het dan dat we van een zak krachtvoer precies weten wat erin zit aan gehalten voedingsstoffen, terwijl de meeste paardenmensen geen idee hebben wat er precies in het ruwvoer zit dat ze voeren…

 

Het is een groot misverstand dat je aan de buitenkant kunt zien of ruwvoer ‘goed’ is voor paarden. Vies ruikende kuil, stoffige balen of pakken met schimmel moet je ze uiteraard nooit geven. Maar ook prachtig geurend hooi kan veel te weinig eiwit bevatten of juist enorm veel suiker. Daar komt nog bij dat het ene ruwvoer misschien prima is voor jouw paard, maar helemaal niet voor het sportpaard of juist het oudere paard van een ander. En als je niet weet wat er in zit aan eiwit en andere stoffen, weet je dus ook niet wat je erbij moet geven om te zorgen dat het rantsoen van jouw paard in balans is.

 

Ruwvoeranalyse

De enige manier om na te gaan wat je voert, is een monster van je ruwvoer te laten analyseren. Als je zoekt op het internet vind je verschillende bedrijven die deze dienst aanbieden, van zeer specialistisch en gedetailleerd tot een globaal overzicht. Het nemen van zo’n monster kan je zelf. Meestal heeft het bedrijf waar je de analyse laat doen wel een goede instructie op de website staan. Het is een kwestie van een paar plukken uit verschillende delen van een baal in een plastic zak doen en meteen opsturen. Laat het niet te lang liggen, wat dan verandert de kwaliteit en krijg je geen adequate analyse. Je krijgt meestal per email een verslag terug. Als dat vol staat met ingewikkelde termen, cijfers en percentages is het verstandig om hiermee naar iemand te gaan die er uitleg bij kan geven. Meeste krachtvoerproducenten hebben nutritionisten in dienst die je hierbij kunnen helpen. Je kunt je analyse ook meenemen bij een bezoek aan De Paardenkamp, waar veel deskundigheid is op gebied van gezonde voeding voor paarden.

 

Genoeg eiwit

Wat is belangrijk als we het hebben over ruwvoer voor oudere paarden? “Dat het genoeg eiwit bevat en weinig suiker”, zegt IJsbrand Muller, beheerder van De Paardenkamp. “Veel paardenhouders denken dat eiwit slecht is voor paarden. Oudere paarden nemen stoffen als eiwitten minder goed op. Terwijl ze dat wel heel erg nodig hebben voor hun spieren.” De Paardenkamp maakt eigen ruwvoer en let daarbij goed op de gehalten.

In heel Nederland staat het eiwitgehalte en de hoeveelheid nuttige mineralen zoals fosfor en magnesium in ruwvoer onder druk. Daarnaast neemt het suikergehalte toe. Een tendens die al enige jaren gaande is. Een ontwikkeling die verband houdt met alle nieuwe mestregelingen en de manieren waarop een weide wordt onderhouden.

 

Voordeliger en gezonder

Als je weet wat er in je ruwvoer zit, kun je tekorten aanvullen met krachtvoer of een balancer. Omdat ‘te’ nooit goed is en ook om te voorkomen dat je het systeem van een paard overbelast met iets dat eigenlijk niet nodig is, is het verstandig om uit te zoeken wat je precies moet aanvullen en hoeveel. “Het is nog goedkoper ook”, merkt IJsbrand Muller op. “Sommige mensen geven allemaal dure supplementen of proberen allerlei voersoorten op de gok. Maar het komt ook voor dat er pas een analyse van het ruwvoer wordt gedaan als een paard vermagert. Dan ben je te laat en kost het bij een ouder paard vaak veel moeite om hem weer goed op niveau te krijgen.” Bij de Paardenkamp wordt van iedere partij ruwvoer een analyse gemaakt. Waar wordt op gelet? Muller: “Er moet minimaal 130 gram ruw eiwit per kilo droge stof in zitten en minder dan 100 gram suiker. Bij oudere paarden neemt de opnamecapaciteit van eiwit immers af, terwijl de suikergevoeligheid juist toeneemt. Het is altijd belangrijk om dit in de gaten te houden, maar bij oudere paarden helemaal.”

 

Tekst: Tessa van Daalen