Herken pijn bij uw paard met EPWA

De Equine Pain and Welfare App (EPWA) is een samenwerking tussen Stichting De Paardenkamp, de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en E-Heroes. De app maakt het voor paardeneigenaren makkelijker om pijn bij hun paard tijdig te herkennen. 

Dagboek

EPWA is makkelijk in gebruik en heeft meerdere functies. Er zit een dagboek in, waar u de gegevens van uw paard (of meerdere paarden) kunt verwerken. U kunt hier bijvoorbeeld informatie opslaan over de training, voeding, medicatie en eventuele dierenartsbezoeken. De app helpt om alles inzichtelijk te houden, zodat u het welzijn van uw paard goed in de gaten kunt houden. Het dagboek kunt u vervolgens delen met verzorgers en met de dierenarts. De app geeft tevens welzijnstips en u kunt de PPID-check doen om te bepalen of uw paard deze ouderdomsziekte mogelijk onder de leden heeft.

Pijnherkenning

Met de app kunt u ook een pijnmeting doen bij uw paard. Hierbij telt u de verschillende gedragingen en gezichtsuitdrukkingen die uw paard binnen een bepaald tijdsbestek laat zien. De app geeft dan een indicatie van eventuele pijn. Indien nodig, krijgt u het advies om een dierenarts te bellen. Als u regelmatig een pijncheck doet, zult u eerder verschillen in het gedrag van uw paard opmerken en kunt u, indien nodig, ook eerder ingrijpen.

Samenwerking

De verzorgers van De Paardenkamp hebben in de beginfase meegedacht over de inhoud van de app. Daarnaast zijn de paarden geobserveerd, om de verschillende uitdrukkingen vast te leggen. Beheerder IJsbrand Muller vindt het een nuttig instrument. “Het is altijd belangrijk om paarden goed te observeren. Wij gaan hier dagelijks met de paarden om en merken daardoor meteen dat er iets mis is. Als zo’n app je helpt om een paard beter te bestuderen, dan is dat zeker de moeite waard. Maar bedenk wel dat het een hulpmiddel is. Overleg bij twijfel altijd met de dierenarts, ongeacht de uitkomst van de score via de app.”

Hoe eerder, hoe beter

Het is een goed idee om met enige regelmaat, bijvoorbeeld wekelijks, de pijnherkenningsscore bij uw paard te doen, zodat u kleine veranderingen snel opmerkt. Daardoor is het mogelijk om blessures of gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor het vaak eenvoudiger is om deze op te lossen. 

Trainingssite: leer pijn herkennen

Met behulp van kunstmatige intelligentie willen we de app leren om zelf gezichtsuitdrukkingen bij paarden en ezels te herkennen. Door heel veel foto’s met gezichtsuitdrukkingen van paarden en ezels te beoordelen, willen we de computers ‘slim’ maken. Met de EPWA-trainingsmodule kunt u ons daarbij helpen! Meer informatie vindt u op de website van EPWA.