PPID

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), ook wel de ziekte van Cushing genoemd, komt vaak voor bij paarden en pony’s vanaf 15 jaar. Voor Stichting De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s, is deze aandoening geen onbekend fenomeen.

Doe de PPID-check!

Heb je het vermoeden dat je paard PPID heeft? Doe dan onze PPID-check. Op De Paardenkamp hebben we inmiddels veel ervaring met de ziekte PPID en in samenwerking met verschillende dierenartsen hebben we deze checklist ontwikkeld.

Deze check is bedoeld voor oudere paarden vanaf 15 jaar. Aan de hand van een vragenlijst over de verschillende symptomen die bij de ziekte horen, krijg je een indicatie.

De PPID-check vind je hier

De PPID-check is geen diagnose. Als uit de check blijkt dat je paard mogelijk PPID heeft óf als je zelf een sterk vermoeden hebt, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies.

Behandeling van PPID is mogelijk door middel van speciale medicatie. Ook kun je, door aanpassing van het management, symptomen verminderen of voorkomen. De dierenarts kan met een eenvoudig bloedonderzoek vaststellen of je paard inderdaad PPID heeft. Je krijgt de uitslag meestal al binnen een paar dagen.