Gezonde paarden die niet zijn geschoren, zijn uitstekend in staat om zichzelf warm te houden in de winter. Een Poolse onderzoekster heeft echter recent aangetoond dat oudere paarden baat kunnen hebben bij het dragen van een deken van 150 tot 300 gram, als de buitentemperatuur onder nul zakt. Moet je nu wel of niet een winterdeken opdoen?
Hoewel tot een temperatuur van min vijf alle paarden, ongeacht hun leeftijd, meestal goed in staat zijn om zichzelf warm te houden, ontdekte de onderzoekster dat oudere paarden met een goede winterdeken bij temperaturen onder nul een hogere lichaamstemperatuur en een regelmatiger hartritme hadden dan soortgenoten zonder. Haar conclusie is dat ze daardoor comfortabeler zijn. Paardenarts Yteke Elte van de Universiteit Utrecht nuanceert. “Het gaat voor het individuele paard altijd om de context. Wat voor type paard is het en hoe is zijn algehele conditie? Hoeveel ruwvoer krijgt hij? Staat hij dag en nacht buiten en hoeveel beschutting is er? Wat zijn de weersomstandigheden? Als een paard mager is of ziek kan het zeker nuttig zijn te helpen met een deken. Of als het echt heel erg koud is, zodat alle energie die binnenkomt kan worden gebruikt om het gewicht op peil te houden.”
Overleg bij twijfel
Paardenwetenschapper Dr. David Marlin uit Engeland heeft veel onderzoek gedaan naar het gebruik van dekens. Hij waarschuwt dat er niet te snel naar moet worden gegrepen, omdat paarden door de manier waarop hun lichaam werkt het eerder te warm hebben dan te koud. “Als wij het koud hebben betekent dat niet automatisch dat een paard het ook koud heeft.” Marlin vindt het eveneens belangrijk om de omstandigheden mee te laten wegen en pleit ervoor om bij twijfel met je dierenarts te overleggen. Net als Yteke Elte geeft hij aan dat geschoren, magere of zieke paarden wel baat kunnen hebben bij een goed winterdek. Maar het is niet nodig om automatisch alle paarden van een dek te voorzien.
Kacheltje
De bewoners van De Paardenkamp komen ook in de wintermaanden allemaal overdag buiten en dragen daarbij geen dekens. “Dat kan omdat ze vanaf het najaar vanzelf een wintervacht met lange haren krijgen, die voldoende bescherming biedt. Als het kouder wordt gaan die haren overeind staan, waardoor de lucht die daartussen zit door de huid opwarmt. Dat werkt als een dikke bontjas. Onze paarden staan beschut en uit de wind, we hebben rondom bomen. Daarnaast krijgen ze veel ruwvoer. De vertering daarvan zorgt voor een soort inwendig kacheltje. Dus als paarden onbeperkt beschikking hebben over ruwvoer, niet ziek of mager zijn en een lekkere dikke wintervacht hebben, dan hebben ze meer last dan gemak van een dek”, vertelt beheerder IJsbrand Muller. Met zijn team houdt hij alle bewoners van De Paardenkamp goed in de gaten. Vooral hun conditie wordt gemonitord, waardoor vermageren tijdig wordt voorkomen. “Mochten we het idee hebben dat een paard het ondanks alles toch koud heeft, dat krijgt deze wel een dek op. En ook de paarden die PPID hebben en daarom worden geschoren krijgen een deken op tot hun vacht weer is aangegroeid. Want goede zorg staat bij ons bovenaan.”
Kijk eronder
Dierenarts Yteke Elte voegt nog toe dat áls je toch kiest voor een deken het wel belangrijk is om een passend exemplaar te zoeken. Paarden verschillen enorm van model en er zijn veel verschillende merken en pasvormen dekens in de handel. “Erg dik is in ons klimaat niet nodig, 150 gram is in de meeste gevallen echt voldoende. Paarden krijgen het snel te warm. Soms worden oudere paarden voor langere tijd weggezet met een deken op, zonder dat eronder wordt gekeken. Dat is niet verstandig. Haal het dek er dagelijks even af om de huid goed te controleren, zodat je op tijd ziet of er geen schuurplekken ontstaan. Bovendien kan je dan beter bekijken hoe het met zijn conditie is. Door een dek valt het minder snel op als een paard dunner wordt.”
Tekst: Tessa van Daalen