Heeft jouw paard pijn?

Een paard kan niet praten. Bovendien is het als prooidier niet handig om te laten merken dat je ergens last van hebt, want dan word je in de vrije natuur opgegeten. Hoe kun je toch ontdekken of jouw paard ergens pijn heeft? Gebruik de EPWA pijnherkenningsapp.

 

In samenwerking met De Paardenkamp heeft de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een app ontwikkeld. Deze Equine Pijn- en Welzijns app is -voorlopig nog gratis- beschikbaar via de appstore of Google Play. Het werkt eenvoudig. Er worden je een aantal vragen voorgelegd, die je kunt beantwoorden door je paard een tijdje goed te bekijken. Het gaat om de manier waarop hij reageert en zijn gezichtsuitdrukkingen. Door die in te vullen krijg je een objectieve score, waaruit veel is af te leiden. Als uit de score komt dat jouw paard ergens pijn heeft, is het natuurlijk zaak om de dierenarts te waarschuwen, zodat die op zoek kan gaan naar de reden. 

 

Dagboek bijhouden
De app is makkelijk in gebruik en heeft nog meer functies. Er zit een soort dagboek in, waarbij je gegevens over meerdere paarden kunt verwerken. Natuurlijk is het ook mogelijk om zo’n dagboek op papier bij te houden, maar dat heb je niet altijd bij de hand en je telefoon meestal wel. Bovendien is het veel makkelijker om even gauw iets terug te zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld in opnemen hoeveel tijd je paard buiten heeft gelopen of, als je nog met hem rijdt, hoe lang en hoe veel je precies hebt gedaan. Je kunt erin aangeven of hij een wondje of een blessure heeft of welke behandelingen hij heeft gehad. De hoefsmid, de uitslag van het mestonderzoek of de vaccinaties kunnen ermee worden bijgehouden. De app helpt om alles inzichtelijk te maken, zodat je daadwerkelijk het welzijn van je paard kunt verbeteren. Doordat je er alles mee kunt registreren, kun je je dierenarts ook een duidelijk overzicht bieden wat er met je paard is gebeurd. Daarnaast kun je er een check mee doen, om uit te zoeken of je paard misschien de ouderdomsaandoening PPID heeft. Ook geeft de app welzijnstips waarmee je het leven en de gezondheid van je paard kunt verbeteren.

 

Hulpmiddel
De verzorgers van De Paardenkamp hebben in de beginfase meegedacht over de inhoud van de app. Daarnaast zijn de paarden gebruikt voor observaties, om de verschillende uitdrukkingen vast te leggen. Beheerder IJsbrand Muller vindt het een nuttig instrument. “Het is altijd belangrijk om je paard goed te observeren. Wij gaan hier dagelijks met de paarden om en merken daardoor meteen dat er iets mis is. Als zo’n app je helpt om je paard beter te bestuderen, dan is dat zeker de moeite waard. Maar bedenk wel dat het een hulpmiddel is. Dus als je iets niet vertrouwt, overleg dan met je dierenarts, ongeacht de uitkomst van de score via de app.”

 

Hoe eerder, hoe beter
Het is een goed idee om met enige regelmaat, bijvoorbeeld wekelijks, de pijnherkenningsscore bij je paard te doen, zodat je kleine veranderingen snel opmerkt. Daardoor is het mogelijk om blessures of gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor het vaak eenvoudiger is om ze op te lossen. Dat scheelt meestal kosten en je kunt je paard veel pijn besparen.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Sjoerd-Jan van Breemen)