Drinkwater is onmisbaar voor paarden. Ze hebben ongeveer 20 tot 30 liter per dag nodig. Dat is een gemiddelde, want als het warm is kan het oplopen tot veel meer. Het omgekeerde klopt ook, bij erg koud weer drinken ze minder. Maar zonder kunnen ze niet, dus hoe doe je dat bij vorst?
IJspret is leuk, maar voor mensen met paarden brengt het meestal extra werk met zich mee. Onbeperkt ruwvoer geven, zodat paarden zich door vertering daarvan warm kunnen houden, is belangrijk. Ook de watertoevoer is een punt van aandacht. Sommige stallen hebben verwarmingselementen rond de leidingen en de drinkbakken, waardoor die niet bevriezen. Waar dat niet het geval is, wordt het water meestal tijdelijk afgesloten, om gesprongen leidingen te voorkomen. Dat betekent met emmers sjouwen. Het is handig als die met een ring of een haak in de stal kunnen worden vastgemaakt aan de wand. Paarden gaan er vaak niet voorzichtig mee om en je wilt niet dat je stal in een waterballet en daarna een ijsbaan verandert. Als je op deze manier in de waterbehoefte voorziet, is het wel belangrijk dat je meerdere keren per dag de emmers controleert en bijvult. Je hebt de zogenaamde ‘soppers’, paarden die graag een plukje hooi in water weken voor ze het opeten. Die maken snel een vieze bende van zo’n emmer. Ze mogen eigenlijk nooit zonder water staan. Zwaar werk, dat bijvullen, maar goed voor je conditie!
Voetbal
Paarden die buiten lopen hebben ook drinkwater nodig. Dat is lastig als het vriest. Hak het ijs in de waterbakken regelmatig open. Sommige mensen leggen er een voetbal in, die bij wind heen en weer beweegt, waardoor ijs zich lastiger vormt. Er zijn op het internet ook tips te vinden, zoals een goed afgesloten plastic fles met zout water in de waterbalie hangen. Ervaring leert dat dit bij stevige vorst niet afdoende is.
De paarden van De Paardenkamp die in het Paddock Paradise lopen hebben de beschikking over een grote waterpoel waar ze normaal uit drinken. Beheerder IJsbrand Muller: “We zien dat ze bij vorst het ijs zelf stuktrappen met hun voorbenen, als ze willen drinken. Maar ze kunnen bij ons ook zelf de schuilstal in lopen. Binnen hebben we een verwarmde drinkwatervoorziening, waar ze altijd terecht kunnen.”
Lauw drinkwater
Er wordt vaak gewaarschuwd dat paarden door het drinken van ijskoud water risico lopen op buikpijn. Volgens paardenarts Yteke Elte van de Universiteit Utrecht valt dat mee, zolang het geen hele grote hoeveelheden zijn. “Wat meer voorkomt is dat ze te weinig drinken, omdat ze dat hele koude water niet prettig vinden.” Zij adviseert om, zo mogelijk, lauwwarm water aan te bieden. Zeker als een paard dorst heeft en je kunt verwachten dat hij ineens veel drinkt, is het toch raadzaam om geen grote hoeveelheden ijzig water te geven. Paardenkamp-beheerder IJsbrand Muller vertelt dat op de locatie Vosseveld, waar de paarden ’s nachts in aparte stallen staan omdat ze individuele verzorging nodig hebben, in het verleden de waterleiding werd afgesloten bij vorst en met emmers voor drinkwater werd gezorgd. Sinds enkele jaren is er een verwarmde waterleiding, waardoor dat niet meer nodig is. “En we merken dat we veel minder koliekgevallen hebben.”
(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Heleen Schenk)