Een eigen paard of toch niet?

Het is voor veel paardenliefhebbers een droom: een eigen paard hebben. Er komt echter het nodige bij kijken. Denk daar goed over na voor je eraan begint. Want met de aanschaf alleen ben je er niet.

 

Een eigen paard kopen is geen kunst. Het internet staat vol advertenties. Maar er komt meer bij kijken. Als je een eigen paard hebt, heb je de verantwoordelijkheid over een dier. Een levend wezen, dat niet kan praten en zeer specifieke behoeften heeft. Je moet de zorg goed regelen. Je kunt hem niet in je tuin zetten of op een balkonnetje.

Wat een paard nodig heeft voor een ‘paardwaardig’ leven is meestal niet goedkoop. Het gaat om kosten die maandelijks terugkomen en daar komen vaak nog extra uitgaven bovenop voor voeding, hoefsmid, dierenarts en andere zaken die met de gezondheid te maken hebben en die je niet even kunt overslaan als het toevallig financieel niet uitkomt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een zadel, hoofdstel of andere tuigage en het nemen van rijles. Ook dat zijn geen eenmalige uitgaven, want het zadel moet bijvoorbeeld jaarlijks worden nagekeken en zo nodig aangepast.

 

Welke plek?

Als je je paard ergens gaat onderbrengen, dan is het wel handig om vooraf uit te zoeken of deze plek bij jou past. Je gaat er immers veel tijd doorbrengen. Voel je je er op je gemak? Wil je dat je paard volledig wordt verzorgd of ga je een deel zelf doen? Dat maakt verschil qua kosten, maar alles zelf doen is niet altijd mogelijk. Daar moet je wel de tijd voor hebben. Voor het welzijn is het van belang dat een paard zoveel mogelijk vrije beweging krijgt en met andere paarden in contact komt. Kan dat op de plek die jij voor ogen hebt? Houd ook rekening met de afstand die je moet afleggen om bij je paard te komen, want dat komt dagelijks terug. Ga je zelf de verzorging doen, ga na hoe dat kan worden opgevangen als je ziek wordt of op vakantie wilt.

Wat wil je met je paard gaan doen en zijn die mogelijkheden er? Als je alleen recreatieve ritten wilt maken, is het misschien handiger om een plek te zoeken dichtbij uitrijmogelijkheden. Kan je alleen in de avonduren, dan is een verlichte rijbaan fijn.

 

Lijstje maken

Als je een paard geen goede plek of verzorging kunt bieden, is het verstandiger om bij een manege te (blijven) rijden. In sommige gevallen is een bijrijd-paard een optie, waarbij je het gebruik, de verzorging en de kosten deelt. Mocht je daarvoor gaan, zorg dan wel dat je duidelijke afspraken maakt en die ook op papier zet samen. Dat lijkt misschien overdreven als je het vol enthousiasme begint, maar kan in een later stadium ruzie voorkomen.

Als je alle voors en tegens op een rijtje hebt gezet en nog steeds een eigen paard wilt aanschaffen, maak dan voor jezelf een lijstje waar deze aan moet voldoen. Dat mag heel ver gaan, dus zelfs de kleur die je het liefste wilt. Maar wees ook eerlijk over je eigen capaciteiten. Je kan wel aspiraties hebben om een prachtig jong talentvol paard te willen, maar ben jij ervaren genoeg om daarmee om te kunnen gaan? Je zou de eerste niet zijn die in korte tijd het plezier verliest, omdat je je niet veilig voelt op je paard. Heb je niet meer aan een ‘schoolmeester’, waar je veel van kunt leren en waarschijnlijk meer plezier mee hebt?

 

Wachtlijst

Heb je je lijstje klaar, denk er dan ook over na wat je gaat doen als jouw paard een blessure krijgt, waardoor je misschien lange tijd (of helemaal niet meer) kunt rijden. Ben je dan nog steeds bereid om die kosten te betalen die bij de verzorging komen kijken? En wat ga je doen als hij ouder wordt? Bij De Paardenkamp is sprake van een wachtlijst, maar door de grote belangstelling is inschrijving hierop slechts zeer beperkt mogelijk.

 

Droompaard

Ben je zover dat je een paard wilt kopen, dan kun je je verdiepen in advertenties of naar een handelaar gaan. Ga naar meerdere paarden kijken, zodat je kunt vergelijken en neem iemand mee met verstand van zaken. Maak filmpjes. Beslis nooit meteen, ook niet als je door de verkoper onder druk wordt gezet. Het is geen pakje boter, het is goed om er thuis nog even rustig over na te denken en liefst meerdere keren te gaan kijken of het echt wel jouw droompaard is. Het is het mooiste als je mensen kunt spreken die het paard al wat langer kennen. Mocht je ervoor willen gaan, laat het paard dan keuren in een paardenkliniek van jouw keuze. Hoe uitgebreid je die keuring wilt laten zijn hangt enigszins af van de aanschafkosten en het gebruiksdoel. Als je slechts recreatief wilt rijden, dan is een klinische keuring vaak afdoende. Heb je aspiraties in de sport of wil je het paard laten verzekeren, dan zijn röntgenfoto’s nodig. Een oud keuringsrapport van de eigen dierenarts van de verkoper is niet afdoende.

 

(Tekst: Tessa van Daalen, foto: Anouschka Canters)